Tema Skola

Så här kommer det tillslut, den utlovade skolspecialen (den som väntar på något gott...?). Som inledning tänkte jag berätta lite allmänt om universitetet (PUCP) och därefter drar vi igenom veckan dag för dag. Tror det blir smidigast så.
  
Pontifica Universidad Católica del Perú, PUCP, eller som i peruansk folkmun; Cato, har ca 17 000 studenter. Campus är skitstort med både äldre byggnader och nybyggnationer omgivna av parkmiljö med blommor, träd och ekorrar. Där finns allt. Bibliotek, bank, kiosker, fruktaffär/smoothieställen, bokaffär, olika skolresturanger, gym, läkare, psykolog, studievägledare etc. Hela området är omgivet av en hög mur, och för att komma in ska man egentligen visa upp sitt studentkort... Dock känner vakterna vid vår närmsta port igen oss, så vi kan bara knata förbi ändå.
 
Utsikt på väg hem över delen där vi kommer in på skolområdet och korsar inkaleden.
 
För vanliga peruaner är skolan inte gratis. Det kostar ca 3000- 3500 kr i månaden att plugga här. För att finansiera detta är det en del elever som bakar och säljer cupcakes på skolan. Det ända i lektionsväg som jag behöver betala här är mina salsalektioner.
 
Teosería, där du betalar dina lektioner.
 
Läsåret här är uppdelat i två terminer, och nu är det termin 2, eller ja 2014-2, och till våren (hösten här) är det 2015-1. Lektioner ges måndag till och med lördag med start kl 7 på morgonen och slut kl 22 på kvällen. Ett par av mina vänner här har bästa labbtiderna, kl 18 till ca kl 23/23.30 på fredag kväll (kanonkul!). Eftersom pucp har så otroligt många elever ges en hel del av lektionerna vid fler en ett tillfälle per vecka, vilket underlättar schemaläggningen inann kursregistreringen väldigt! I mina kurser har jag både föreläsningstillfällen och övningar. Det som dock är lite intressant är att övningar och lektioner är helt skilda världar. Det som lärs ut på föreläsningen är ofta inte detsamma som vi jobbar med på övningarna. Den litteratur som används är artiklar och lite kopior ur böcker som delas ut på kurshemsida eller liknande. Har inte köpt en enda lärobok här (jämför LTH: fet bokutgift varje läsperiod) Under terminens gång sen kan det dyka upp småprov eller läsekontroller på litteratur (då oftast artiklar), men nu i oktober är det också dags för mittexamen och sen slutexamen i december. Till examen gäller det att plugga på powerpoints från föreläsningarna, inget alls från övningarna kommer på provet. Det intressanta är att det är lite oklart när och var examen ska vara, men det löser sig nog som vanligt här. Ryktesvägen säger att examen är ca 2 h (jämför LTH: 5 h).
 
Så nu, över till skollivet dag-för-dag: 
 
Måndag, gör jag ingenting, ingenting, ingenting. Eller ja. Jag har inga lektioner i alla fall. Men måndagar brukar bli en buffert-dag för att ta det lugnt och göra lite skolarbete innan veckan drar igång på riktigt. En mycket trevlig dag oftast. Jag gillar måndagar!
 
Tisdag. Skolveckans första dag. Första lektionen är 15-17, naturkatastrofgeografi, och då vår lärare är ute och reser så har vi övning båda tillfällena i veckan i en datasal (vilket byts den här veckan till endast föreläsningar istället). Så kl 15.10 drar vår övningslärare igång en liten powerpointintro om dagens tema. Det har handlat om översvämningar, jordskred, jordbävningar och bedömning av olika områdens sårbarhet. Därefter får vi vårt uppgiftspapper som vi ska arbeta med i par med hjälp av kartprogrammet GIS. Detta ska sen resultera i någon form av inlämning/uppsats som ska skickas in i slutet av lektionen eller nästkommande lektion (det här landet älskar inlämningar av någon anledning!). Här gäller det att hålla uppe tempot och producera! 
Nästa lektion är sen kl. 17-19, föreläsning i havet och dess resurser. Vår lärare är från brasilien så det kan vara rätt svårt att förstå hans portugisiska spanska. Det vi hittills har diskuterat på våra havslektioner är pangea, havsbottnensuppbyggnad, vattnets kemi etc.
 
Onsdag. Första och enda lektionen är mellan kl 9-11, Hidrografi med geografi-tvåorna. Lärarinnan är från Tyskland och riktigt duktig. Har inte så mycket mer att tillägga på den här lektionen. Det rullar på rätt fint och vi pratar om regn, infiltration, glaciärer, vattenreservoarer osv.
 
Torsdag. Lektioner mellan 15-19, båda övningar. Först gäller det att avsluta uppgifterna Naturkatastrofgeografi, och därefter kilar vi kvickt iväg till övning i Havet och dess resurser. Och i havskursen är det stor skillnad mellan föreläsning och övning! Även här använder vi GIS väldigt mycket, och tack och lov har jag en otroligt snäll granne som hjälper mig väldigt mycket att klicka rätt. För ibland känns det som om det är det ända vi gör. klickar. Senaste övningen satt vi i två timmar och enbart klickade då vi skulle rita ut kustlinjer på en karta. Klick, klick, klick lät det i huvudet resten av kvällen. Men vi har även gjort andra kartor över jordbävningar och över havsbottenprofiler. Och givetvis även här inlämningar. Fast bara två, och lite större (Hej basic-spanska!). Men vi ska visst börja med någon form av grupparbete/presentationsjobb nu i veckan så det ska bli intressant. Men det är nog på torsdagar som jag är som tröttast, efter 4h klickande och analys-ordbajsande.
 
Fredag. Tidig start med lektion kl 8-10, övning i hidrografi. Här jobbar vi själva med den uppgift som vi får av vår övningsledare. Ena veckan är det rita sjöhästliknande kartor i GIS som gäller, nästa räknar vi evapotranspiration eller andra vattendata i excel. Learning by doing. Klockan 10.10 är vi oftast klara och arbetet är uppladdat på skolhemsidan, så då gäller det att halvspringa till nästa lektion som är på andra sidan skolområdet. Jag kommer alltid lite sent, men det brukar inte göra något för peruanerna är alltid senare. Mellan kl 10 och kl 13 har jag föreläsning i Integrative Ecologi (med en 20 min rast i mitten). Vi har två olika lärare, en tysk och en från Schweiz. Och här är det verkligen mycket eko och hållbarhetssnack, så det känns lite som hemma och mycket känns igen. Självklart är det dock ett latinamerikansk/peruanskt perpektiv på det hela vilket är väldigt roligt. Vi diskuterar biodiversitet, klimat, Humboldtströmmen, folkökning och allt runt hållbarhetsfrågan.
 
    
Byggnaden H, där jag har alla mina föreläsningar (vanliga klassrum).Och sen utsikt från huset för fredagens sista lektion. Det högsta huset till höger i bilden är var jag har de flesta av mina övningar.
 
Klockan ett på fredagen kilar jag sen hem, då är det.....
 
Helg!
 
 
Trevlig helg allihopa!
Elin
2014-10-09 @ 11:38:41

Hej lilla syster! Vad imponerad jag blir! Det låter häftigt. Ser fram emot Skype-date imorgon kväll och lycka till tentan idag! Kram

Svar: Tack! Ja, det är minst sagt annorlunda :) Vi hörs imorgon kväll!Kram!
frnlundtilllima.blogg.se




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

frnlundtilllima.blogg.se

Smått och gott om livet som utbytesstudent i Lima, Peru.

RSS 2.0